İzmir 1 Şubesi

İl Divan Toplantımızı Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreterimiz Sn. Latif Selvi'nin katılımıyla gerçekleştirdik

İl Divan Toplantımızı Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreterimiz Sn. Latif Selvi’nin katılımıyla video konferans üzerinden gerçekleştirdik. Uzaktan ve kademeli olarak yüz yüze başlayan eğitim gündemi, özlük hakları, sendikal temsiliyet ve getirdiği sorumlulukların ele alındığı toplantımıza Şube Yönetim Kurulumuz ve İlçe Temsilcilerimiz katıldı.

Genel Sekreterimiz Latif Selvi, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında bu hafta eğitim-öğretime başlayan sınıfların dışında kalan eğitim faaliyetlerinde de gerekli tedbirlerin alınması koşuluyla bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini belirterek, “Okulların uzun süre kapalı kalması bu dönemde öğrencilerimizde motivasyon kayıplarına, uzaktan derslere erişememe ve katılamama gibi sebeplerle öğrenme kayıplarına yol açmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde sosyoekonomik olarak dezavantajlı aileler çocuklarına fiziki ve teknolojik olarak yeterli destek sağlayamamakta, çocukların derslerine yardım etme ve motive etme konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu durum ise eğitim sisteminde var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir. Gerekli tedbirlerin alınarak yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi, motivasyon ve öğrenme kayıplarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yüz yüze eğitimin olmaması halinde ise öğrenim kayıplarını en aza indirgeyecek nitelikte uzaktan eğitim yöntemleri hayata geçirilmelidir. Teknik altyapı yetersizlikleri ve öğrencilerin erişim imkânlarının kısıtlılığı giderilmeli, eğitim materyalleri öğrencilere ulaştırılmalıdır” dedi.

Selvi uzaktan eğitim sürecinde ders ve ek ders görevlerinin yapılmış sayılmasına da değinerek, “2020-2021 eğitim-öğretim yılında eğitim-öğretime başlamayan kurumlarda veya haftanın bir veya birkaç günü eğitim-öğretim yapılan sınıflarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevlerinin yapılmış sayılmasını ve buna ilişkin özlük haklarının ödenmesine dair düzenleme yapılmasını Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak talep ettik ve uzaktan eğitim sürecindeki ders ve ek ders ücretlerine ilişkin bakanlık yazısını yargıya taşıdık. Sendika olarak, yönetici ve öğretmenlerimizin özlük haklarının korunmasının ve toplu sözleşmeyle kazanılan hakların uygulanmasının takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Şube Başkanımız Ali Kaya eğitim gündemine ve okulların yardımcı personel ihtiyaçlarına değinerek, “Salgınla mücadele sürecinde eğitim çalışanlarımızla birlikte kamu yararının görüldüğü her alanda ve faaliyette fedakârlık göstererek görev aldık. Şu anda da devam eden bu süreçle birlikte eğitimdeki aksaklıklara ve temel sorun alanlarına odaklanarak salgın sürecinde okulların daha güvenli bir şekilde açılmasını sağlama noktasında eğitim çalışanlarımızla birlikte gayret gösteriyoruz. Öğrenme kayıplarının önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınması koşuluyla yüz yüze eğitime geçilmesi gerekmektedir. Burada yapılması gereken kaygı nedeniyle okulların kapalı kalması değil, virüsün yayılımını engelleyici önlemlerin katı bir şekilde alınmasıdır.  Bunun için okullarımızda sağlıklı bir ortam oluşturulması adına yardımcı personel ve bütçe ihtiyacının karşılanması gerektiğinin altını ısrarla çiziyoruz” dedi.

Toplantı, ‘Sendikal temsiliyet, getirdiği sorumluluklar ve teşkilatın beklentileri’ konuları üzerine istişare ve değerlendirilmelerin ardından sona erdi.

Genel Sekreterimiz Latif Selvi’ye katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.