Ocak ayı İl Divan toplantımızı, Şube Yönetim Kurulumuzun, İlçe Temsilcilerimizin ve Kadın Komisyonu Temsilcimizin katılımlarıyla gerçekleştirdik. Eğitim gündemi, eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü ve sendikal çalışmalara dair önemli değerlendirmeler yapıldı.
Davetimize icabet ederek konuşmalarıyla divan toplantımıza katkı sunan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Dr. Ömer Yahşi’ye çok teşekkür ediyoruz.
Toplantıda konuşan Şube Başkanımız Ali Kaya, şunları ifade etti;
“Memur ve emeklilerimizin maaşlarına yansıyan %11,54’lük artış ne enflasyonun gerçek etkilerini ne de alım gücündeki kayıpları telafi etmektedir. 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında öngördüğümüz sıkıntılar ne yazık ki gerçeğe dönüşmüştür. Bu yüzden Ocak 2025 için %15 zam ve %10 refah payı teklif ettik. Kamu işvereninin teklifi ise ne piyasayla ne de tahmin edilen enflasyon oranıyla uyumlu. Artık yapılması gereken, vakit kaybetmeden bu oranları maaşlara yansıtarak kamu görevlilerini enflasyonun ve hayat pahalılığının etkisinden kurtarmaktır” dedi.
“Kamu personel rejiminde kademe/derece ilerlemesi ile ek göstergeyi irtibatlandıran bir süreç hayata geçirilmelidir. Toplu sözleşme hükmü uygulanarak, her bir kadro unvanının birinci dereceye kadar yükselebilmesi sağlanmalı ve birinci dereceye yükselen kamu görevlilerinin ek göstergeleri en az 3600 olmalıdır.”
Eğitim kurumlarında temizlik ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlardaki yardımcı personel ihtiyacı bir an önce giderilmelidir,” dedi.
Öğretmen açığının kadrolu istihdam eliyle tamamen kapatılması gerektiğini vurgulayan Şube Başkanımız Ali Kaya, “Bunun yanı sıra hem öğretmenlerin yer değişikliği gibi temel çalışma haklarını hem de bölgeler arasında adil dağılımı sağlayacak bir yer değişikliği sistemi kurulmalıdır,” şeklinde konuştu.
Eğitim yönetimindeki temel sorunlara dikkat çekerken, “Yönetici seçme ve atamada belirsiz ve kestirilemez politikaların izlenmesi, uzun vadeli bir perspektifin oluşturulamaması, neticede kalıcı bir modelin inşa edilememesidir. Eğitim kurumu yöneticiliği, ikincil görev kapsamından çıkarılmalı ve bu önemli vazife görevlendirmeyle değil, kadrolu olarak yürütülmelidir,” ifadelerini kullandı.
Şube müdürleri ve şeflerin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Şube Başkanımız Ali Kaya, “Rotasyondan kaynaklanan sorunlar çözülmeli ve Millî Eğitim uzmanı, bakanlık müfettişi/müfettiş yardımcısı, il millî eğitim müdürü/müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü, araştırmacı, şube müdürü, eğitim müfettişi/müfettiş yardımcısı ve eğitim uzmanı kadrolarında bulunanlara uzman öğretmenlik/başöğretmenlik hakkı tanınmalıdır,” şeklinde konuştu.
Öğretmenlik kariyer basamakları ilerleme sürecinde öğretmenlikte/uzman öğretmenlikte geçmiş sayılan sürelere ilişkin eksik düzenlemeler ivedilikle ele alınmalı ve “Ünvana dayalı tazminat oranları emekliliğe yansıtılmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Şube Başkanımız Ali Kaya, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının görev tanımlarındaki belirsizlik ortadan kaldırılmalı; aşçılar teknik hizmetler sınıfına, diğer tüm yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları ise genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmelidir.
Genel idare hizmetleri, teknik hizmetler, yardımcı hizmetler ve diğer hizmet sınıflarında çalışanların mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi için bir an önce adım atılması gerektiğini belirtti’’
Şube Başkanımız Ali Kaya,son olarak Eğitim-Bir-Sen’in hak, emek ve özgürlük mücadelesine vurgu yaparak, “Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası Eğitim-Bir-Sen olarak, hak, emek ve özgürlük mücadelemizi yeni zeminlere taşıyarak; üyelerimizin ve eğitim çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi, hayat ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, sorunlarına çözüm bulunması ve mevcut kazanımlara yenilerinin eklenmesi için sendikal yürüyüşümüzü ülkemizde ve uluslararası alanda kararlılıkla sürdüreceğiz,” şeklinde konuştu.
İlçe Başkanlarımızın ilçeler hakkında genel değerlendirmelerinin ardından toplantı sona erdi.