Sağlık-Sen İzmir Şubesi Sağlık Sen Genel Merkezi'nin katkılarıyla 14 Mart Tıp Bayramını yoğun bir katılımla kutladı. Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayan Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Birileri ideolojik yaklaşımlarla iş bırakma eylemleri yapıyor ama biz Sağlık-Sen olarak bu tıp bayramımızda 'Sizin sağlığınız bizim bayramımız' sloganıyla milletimizle buluşuyoruz" dedi. Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, "Atılan adımlarla hasta memnuniyetleri nasıl arttırılmışsa, sağlık çalışanları için de adımlar atılmalıdır" ifadeleri kullanırken, Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak ise "İnsanüstü bir gayretle, halka sağlık hizmeti ulaştırmak için emeğini değil, hayatını ortaya koyan bir anlayışla çalışan tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyorum" diye kaydetti.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım, salondaki sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak, "Şuan görevi başında bulunan ülkemizin dört bir yanında vatandaşımıza sağlık hizmeti veren, onları iyileştirmek için canla başla çalışan 450 bin arkadaşımız var. Onların da tıp bayramını bu vesileyle buradan kutluyoruz ve buradan kuvvetli bir selam yolluyoruz" diye konuştu.
Konuştuğu platformun arkasında yer alan “Sizin sağlığımız bizim bayramımız.” sözüne atıfta bulunan Yıldırım, "Evet insanı hayata tutundurmak. Bir insanı yaşatmak cihanı yaşatmak gibi bir şey. O yüzden biz “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışıyla 11 yıldır ülkemizde yoğun bir şekilde ulaşım, eğitim, sağlık ve daha birçok alanda bir sürü reform ve hizmetlere imza attık. Tabi bütün bunlarında gerçekleşmesinde en önemli kaynağımız bize kayıtsız şartsız destek veren 76 milyon milletimiz ve o desteği her zaman arkasında hisseden iktidarımız ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan" diye kaydetti.
Sağlıktaki bütçe büyüklüğünün 10 yılda 10 kat arttığını dile getiren Yıldırım, "Bu rakam 6 milyarlardan 60 milyara kadar çıktı. Kişi başı sağlık harcaması neredeyse bin dolara yaklaşmış durumda. Bebek ölümlerinde Avrupa Standartlarında bir noktaya geldik. Yaşam süresi uzadı. Hastanelerdeki çileler azaldı. Hastanedeki konforlar arttı. Sağlık çalışanları olarak bunları siz benden daha iyi biliyorsunuz" dedi.
"BİRİLERİNİN AKSİNE BİZ MİLLETİMİZİN YANINDAYDIK"
Hemşiresinden doktoruna, memurundan hizmetlisine, anestezi teknisyeninden diyetisyenine kadar tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Memiş, "Bayramlarımızı birileri matem havasına dönüştürmek istiyor. Birileri ideolojik yaklaşımlarla iş bırakma eylemleri yapıyor ama biz Sağlık-Sen olarak bu tıp bayramımızda 'Sizin sağlığınız bizim bayramımız' sloganıyla milletimizle buluşuyoruz. Milletimizden sağlık çalışanlarının sorunlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Birilerinin aksine bugün biz milletimizin yanındaydık. Vermiş olduğumuz hizmeti aksatmadık, aksatmayacağız da. Biz Sağlık-Sen ailesi olarak diyoruz ki diyaloga açık, sorunlu sendikacılık değil, sorumlu sendikacılık yapıyoruz ve sorunları bir bir çözüyoruz" ifadelerini kullandı.
Son torba yasadaki düzenlemeyle birlikte sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar için tutukluluk süresinin uzatılması için değişiklik yapıldığının bilgisini veren Memiş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Gerçekten toplumun her kesiminde şiddet var ama sağlıktaki şiddet diğer mesleklere göre 16 kat daha fazla. Sağlık-Sen ailesi olarak bir sorunun çözümünü ortaya koymakla birlikte önemli bir kazanımı elde ettik. Bu durum bizim bir sorunun çözümünü ortaya koyarak paydaşlarımızla birlikte ortak çözdüğümüzün kanıtı olmuştur. Geçtiğimiz hafta biliyorsunuz bir polis ve sağlık çalışanımız vefat etmişti. Sağlık-Sen ailesi olarak uzun süreden beri sağlık çalışanlarının görev şehidi sayılması talebimiz şöyle bir karşılık buldu. Şehit olan arkadaşlarımıza şehitlik beratı veriliyor. Şehitlerin faydalandıkları haklardan bizlerinde faydalanması için inşallah hep beraber mücadele edeceğiz. Elbette birileri bu günleri bu süreçleri fırsata dönüştürmek istiyorlar. Meclisteki tam günle ilgili torba yasası görüşmelerinde sağlık çalışanlarının sorunlarını ve aile hekimlerinin nöbet tutmamaları gerektiğini net bir şekilde ifade ettik. Yani birileri maalesef sorunları bir yerlere taşımak ve çözüm ortaya koymak yerine sadece ekranlarda sorunlardan bahsederek insanların duygusuyla oynayarak o sorunların çözümsüz kalmalarını sağlıyorlar"
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN DE ADIMLAR ATILMALIDIR"
Sağlık çalışanları olarak insanlığa hizmet etmekten büyük gurur ve onur duyduklarını ifade eden Atçı, "İnsan hayatının ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Hasta memnuniyetleri her geçen gün artarken sağlık çalışanlarının memnuiyetlerinin yüzde 30'larda kalması bizim için kabul edilebilir değildir. Atılan adımlarla hasta memnuniyetleri nasıl arttırılmışsa, sağlık çalışanları için de adımlar atılmalıdır. Bu talepler gerçekleştirilebilir ve haklı taleplerdir. Bir uzman hekim olarak emekli olduğunuzda bir hakim ve albayın maaşının yarısı kadarını almanın haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Mademki ek ödemelerimizden vergi de alınıyor. Bunun emekli olduğumuzda maaşlarımıza yansıtılmalıdır. Hekimlerimizin bir diğer kanayan yarası da hekimlerin performans sistemidir. Önemli bir motivasyon olarak ortaya konulan sistem hekimi hekime, hekimi diğer sağlık çalışanlarına düşman hale getirmiştir. Özellikle hastanelerin yükünü stresini çeken bazı branşlar ve bu haksızlıklar düzeltilmelidir" diye kaydetti.
"MİLLİ İRADEYE İPOTEK KOYMAK İSTEYENLERİN ÖNÜNDE OLACAĞIZ"
11 iş kolu ve 20 bin üye ile Memur-Sen'i İzmir'de temsil ettiklerini ifade eden Şenocak, "Bu yükü taşımak zor ama biz zora talibiz ve bunun hakkını veriyoruz. Önümüzdeki günlerde daha etkin faaliyetlerle sendikamızın çalışmalarını, kamu çalışanlarıyla paylaşarak üye sayımızı 20 binden 30-40 binlere hedefliyoruz. İzmir'de de yetkiyi almanın mücadelesi içindeyiz. Memur-Sen olarak bir iki hassasiyeti paylaşmak istiyorum. Memur-Sen'in büyümesi demokratik standartların yükselmesiyle mümkün olabiliyor. İnşallah Türkiye’de bu standartlar yükselecek ve özgürlükler daha gelişecek. Son dönemde Türkiye’nin istikrarına yapılmış olan milli iradeye ipotek konulması ve ket vurulmasının önünde olacağız" diye konuştu.
İnsanüstü bir gayretle, halka sağlık hizmeti ulaştırmak için emeğini değil, hayatını ortaya koyan bir anlayışla çalışan tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutlayan Şenocak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Bu tablonun oluşmasında hiç şüphesiz Türkiye’nin sağlığı için emek harcayan siz değerli sağlık çalışanlarının gayreti ve fedakârlığı var. Geride bıraktığımız 12 yıl boyunca dünyanın da takdirini kazanan reformları siz değerli sağlık çalışanlarımızın olağanüstü gayreti ile gerçekleştirildi. Böylece ülkemizin en ücra noktalarına kadar sağlık hizmetini ulaştırabilen bir dönemin kapıları açıldı. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesi ile hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. Tüm sağlık çalışanlarımızın emeğinin, alın terinin ve hizmetlerinin gerçek anlamda karşılık bulduğu günler getirmesini diliyorum"
"BUGÜNÜN BAYRAM OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİNİZ"
Vefakar, çalışkan, insana verdiği değerle takdir toplamış tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyorum diye konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "Bugün bazı oyunlara gelmeyerek işi aksatmadılar. Kendi sorunlarını öteleyerek de olsa insanlara yardım etmeyi insanlık vazifesi olarak gördüler. Aldığım rapora göre ciddi anlamda aksaklık olmadı ama kimi insanlar şunu başardılar. Kimi insanlarımızı tedirgin ederek sağlık hizmeti almakta tedirgin oldular ve hastanelerimize gelenlerde kısmi düşüş var. Ama ben birilerine rağmen bugünün bayram olduğunu, milletsiz bayram kutlamanın anlamsız olacağını bir kez daha gösterdiğiniz için şükranlarımı sunuyorum" dedi. Program plaket takdimi, folklor ve Urfa Sıra Geceleri performanslarıyla son buldu.