İzmir 1 Şubesi

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı İlk Divan Toplantımızı Balçova’da Gerçekleştirdik

Şube Yönetim Kurulumuz, İlçe Temsilcilerimiz ve Şube Kadınlar Komisyonu Başkanımızın katılımlarıyla Balçova Termal Otel’de gerçekleştirdiğimiz toplantımızda tüm kademelerde tam zamanlı olarak yüz yüze başlayan 2021-2022 eğitim-öğretim yılı, sendikal faaliyetler ve eğitim çalışanlarının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Şube Başkanımız Ali Kaya uzaktan eğitimin katkısının var olduğunu, yüz yüze eğitimin verilemediği zamanlarda yararlanılabilecek bir alan olduğunu fakat yüz yüze eğitimin spesifik karşılığını oluşturacak bir eğitim ortamını temin etmediğini belirtti. Okullarda yüz yüze gerçekleştirilen eğitimi desteklediklerini vurgulayan Başkanımız, okulların açık tutulması ve yüz yüze eğitimin devamının asıl hedef olması gerektiğini söyledi. Salgın döneminde her şeye rağmen eğitim-öğretimi devam ettirmek için fedakârlık yapan, inisiyatif kullanan eğitim çalışanlarının beklentilerinin karşılanması gerektiğinin altını çizen Kaya, 2023 Vizyon Belgesi’nde yer alan taahhütlerin yerine getirilmesini ve projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini de belirtti.

Eğitimciler Birliği Sendikası olarak kamu çalışanlarına yönelik yapılan aşı çalışmalarında eğitim çalışanlarına öncelik verilmesini ve eğitimcilerin aşılanmasını desteklediklerini vurgulayan Ali Kaya, PCR testi zorunluluğunun ise kargaşa üretmekten başka bir işe yaramadığını, çalışma barışını bozduğunu söyledi. Yüz yüze eğitimde elde edilmesi gereken başarıyı konuşmak yerine maske, mesafe ve temizlikle alakalı her türlü tedbirin alınmış olmasına rağmen zorlayıcı yöntemlerle PCR testi dayatmasının kabul edilebilir olmadığını belirten Kaya, “Kurulduğumuz yıldan bu yana 29 yıldır, hak ve özgürlük mücadelesi veren bir sendika olarak, insan haklarına aykırı olan her uygulamanın karşısında olduk olmaya da devam edeceğiz. Haftada iki gün bütün öğretmenleri kapsayacak şekilde hatta dışarıdan gelenlerle alakalı okul yöneticilerinin kayıt tutması gibi zorlayıcı bir uygulama, kişisel veriler kapsamında bile suç oluşturabilecek bir nitelik arz ediyor. Eğitim çalışanlarının yüzde 90’ı zaten aşılanmış durumdayken aşı konusunda tereddüt yaşayan eğitim çalışanlarına aşı ya da PCR testi dayatmanın bir manası yoktur. Onun için bunların fiili olarak bir kaos üretmekten başka hiçbir işe yaramadığını, yaramayacağını da belirtiyoruz. Huzur bozucu böylesi bir uygulamayı kabul etmemiz ve buna sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu konuda hukuka ve kanuna aykırı yaptırımlara tabi tutulan/tutulmaya kalkışılan üyelerimizin yanında olacağımızı, sendika olarak gerekli adımları atacağımızı ve her türlü hukuki desteği vereceğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.

Kamu görevlilerinin örgütlenme süreci, toplu sözleşme görüşmeleri ve kazanımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Başkanımız kamu sendikacılığının bugüne kadar geldiği her noktada ve kamu görevlilerinin her kazanımında imzalarının olduğunu vurguladı. Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda 21 yeni kazanıma daha imza attıklarını belirten Kaya, “Geçmiş dönemlerde elde ettiğimiz kazanımlara ek olarak 87 kazanımı da kapsamını ve miktarını artırarak iyileştirdik. 3600 ek gösterge ise beş toplu sözleşmedir ‘masanın konusu değil’ denildiği halde bu toplu sözleşmeyle birlikte konusu bile değil direkt kararı haline gelmiştir. Toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL’den 400 TL’ye çıkarttık ve örgütlü olanı daha kazançlı kıldık, sendika üyeliğine değer kattık, üyelerimize kazandırdık. Önümüzde birkaç eşik daha var. Bunlardan biri de 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu. Bu kanun yirmi yıllık bir kanundur ve ivedilikle değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için de gayret ve çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeni eğitim-öğretim yılında eğitim kurumlarında birçok sorunun var olduğuna ve çözümün geciktirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Başkanımız, “İkili eğitim-öğretim yapılan okulların gün içinde uzun süre açık ve dolu kalması sonucu hijyen eksikliğinin ortaya çıkması ve sınıf mevcudu kalabalık olan okulların 40 dakikalık ders saati sürelerinin sağlıklı bir ortam oluşturması için kısaltılması noktalarında düzenlemeye gidilmelidir. Birçok okulda güvenlik görevlisi ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin eksikliği eğitimde aksaklıklara yol açmaktadır. Sağlıklı bir eğitim-öğretimin döneminin devamı için sorunlar ivedilikle çözülmeli, okullarımızın ihtiyacını giderecek sayıda kadrolu yardımcı hizmet sınıfı personeli ve güvenlik görevlisi ataması yapılmalıdır. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl ilimizde yaşanan deprem dolayısıyla yıkılan veya güçlendirme kararı alınan okulların ivedilikle inşa edilmesi gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

Sözleşmeli öğretmenliğin günümüzde başlı başına bir mağduriyet kaynağına dönüşmüş olduğunun belirten Kaya, “Sözleşmeli öğretmenlerin yer değişikliği hakları konusunda somut bazı adımlar atılmış olsa da bu durum statü ve özlük hakları farklılığını ortadan kaldırmamış, soruna nihai çözüm getirmemiştir. Sorunun nihai çözümü, eğitim-öğretim hizmetlerinin kadrolu öğretmenler eliyle gerçekleştirilmesi gerekliğinin kabulü ve bütün sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesidir. Ücretli öğretmenlikle emek sömürüsünden vazgeçilmeli, ihtiyaç kadrolu öğretmenlerle karşılanmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz mayıs ayında imzaladığımız mutabakatlara da değinen Başkanımız, ilimizde yetkimizi üye sayımızı artırarak devam ettirdiklerinin altını çizdi. Başarının temelinde üyelere yönelik istisnasız her alanda yapılan çalışmalar olduğunu belirten Başkanımız ilimizin her noktasında sendikamızı bir adım daha ileriye taşımak için gayret gösteren Şube Yönetim Kurulumuza, İlçe Temsilcilerimize, İlçe Yönetimlerimize, İş yeri Temsilcilerimize ve üyelerimize teşekkürlerini sundu.

Şube Sekreterimiz Ali Bilgiç, resmi veya özel eğitim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayacak, öğretmenlik mesleğinin bütün boyutlarını ele alacak Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda ortaya konan iradenin somut bir netice doğurmadığını belirtti. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuşması için öğretmene destek niteliğinde mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunun ivedilikle çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Basın ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcımız Alper Özcan sendikamız faaliyetlerinin takip edildiği sosyal medya hesaplarımız ve kurumsal sayfalarımızın takibinin özellikle 6. Dönem Toplu Sözleşme Kazanımlarımızda bilgi kirliliğine meydan vermeden doğru bir şekilde eğitim çalışanlarına anlatılmasındaki önemini ifade eden bir konuşma gerçekleştirdi.

Teşkilatlanmadan Sorumlu Şube Başkan Yardımcımız Ali Serkan Atlan il içi ve il dışı tayinle yer değişikliğinde bulunan üyelerimizi kurumlarında mümkün olan en kısa sürede ziyaret edip iletişime geçilebilmesi için üye güncellemelerinin yapılmasının önemini arz etti.

Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Şube Başkan Yardımcımız Hasan Vermez pandemi sürecinde olmamıza rağmen geçtiğimiz eğitim-öğretim yılı içerisinde üyelerimizin mesleki gelişimlerine yönelik birçok başarılı çalışmaya ve projeye imza attıklarını ifade etti. Hasan Vermez, “Bu yıl eğitim kurumlarına okul müdürü ve müdür yardımcısı olarak atanan üyelerimizden gelen olumlu dönüşler bu manada bizleri çok mutlu etmiştir. Bu vesile ile ilimizdeki eğitim kurumlarına atanan yöneticilerimize yeni görevlerinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Mali İşlerden Sorumlu Şube Başkan Yardımcımız Fatih Geyik eğitim çalışanlarının gündemine ilişkin konuşmalar yaparak teşkilatımıza öneri ve tavsiyelerde bulundular.

Toplantıda son olarak söz alan İlçe Temsilcilerimiz genel eğitim gündemine dair ilçelerindeki eğitim çalışanlarının sorunlarını ve beklentilerini ifade ettiler, değerlendirmelerde bulundular.

#EBSİzmir1