İzmir 1 Şubesi

Ocak ayı İl Divan Toplantımızı Balçova’da yaptık

Şube Yönetim Kurulumuz, İlçe Temsilcilerimiz, Genç Memur-Sen İl Temsilcimiz ve Şube Kadınlar Komisyonu Başkanımızın katılımlarıyla Balçova Termal Otel’de gerçekleştirdiğimiz toplantımızda eğitim gündemi ve sendikal faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Şube Başkanımız Ali Kaya, Eğitim-Bir-Sen’in kurulduğu günden bu yana eğitim çalışanlarının tüm kazanımlarında imzası olduğunu ve örgütlü güçleri ile çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Hak, emek ve özgürlük mücadelesinde Türkiye’nin en büyük sendikası olarak yol aldıklarını vurgulayan Kaya, elde edilen tarihi kazanımlara yenilerini eklemek, emeğin karşılığını almak, düşüncelerin karşılık bulmasını sağlamak için sendikal mücadelenin artarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

Toplu sözleşme sonrası etkisini gösteren fiyat artışlarının kamu görevlilerinin alım gücünü ciddi derecede düşürdüğünü kaydeden Ali Kaya, kayıpların giderilmesi için hükümet nezdinde girişimlerin yapıldığını söyledi. Yüzde 22,48 enflasyon farkı ve toplu sözleşmede elde edilen yüzde 5’lik zammın üzerine ilave verilen zam ile maaşlarda 30,5’lik bir artış olacağını belirten Kaya bu zammın tam anlamıyla yeterli olmadığının altını çizdi. Ekonomideki dalgalanmanın durdurulması ve yükselen fiyatların indirilmesi gerektiğini belirten Başkanımız, gelir dağılımında adaleti sağlama ve kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Şube Başkanımız Ali Kaya, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu teklifinin öğretmenlerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ve teklif içinde birçok eksik bulunduğunu vurguladı. Bir milyonu aşkın öğretmeni ilgilendiren kanunun hak, yetki, görev ve sorumluluklar noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri içermediğini ve bu haliyle yasalaşırsa amaca hizmet etmeyeceğini söyleyen Kaya, “Öğretmene ve öğretmenliğe yön verecek ilke ve esaslar, öğretmenlerin eğitim sistemi içerisinde sahip olduğu hak ve yetkiler ile sorumlulukları, öğretmenlik mesleğinde ilerleme ve kariyer basamakları, resmî eğitim-öğretim kurumları yönünden öğretmenlerin atama ve yer değişiklikleri, öğretmenlere ve eğitim kurumu yöneticilerine ilişkin etik ilkeler, sendikal haklar, öğretmen istihdamında mülakat uygulamasının kaldırılması, eğitim kurumu yöneticiliğinin münhasır ele alınması, istihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik uygulaması, ödül ve disiplin uygulamaları, öğretmene karşı işlenen suçlar ve bunlara karşı yaptırımlar, ücretli öğretmenliğin kaldırılmasına ilişkin hükümlere yer verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

6. Dönem Toplu Sözleşmesinde elde edilen kazanımların önemine değinen Başkanımız en önemli kazanımlardan birinin toplu sözleşme ikramiyesi olduğunu vurgulayarak, “3600 ek gösterge, sözleşmeliler gibi genel konuların yanında birçok kazanım elde ettiğimiz toplu sözleşmede en önemli konulardan biri de toplu sözleşme ikramiyesidir. Sendikalılığa önem kazandıran bu kazanımla birlikte sendikalı ile sendikasız arasında bir fark oluşturduk. Yıllar geçtikçe bu fark miktar olarak artmaya devam edecek, sendikalı-sendikasız arasındaki fark da giderek artacaktır” dedi.

Okullarda yardımcı hizmetli personel ihtiyacına dikkat çeken Başkanımız, “Vaka sayılarının yeniden artışa geçtiği bugünlerde okullarımızın hijyeni son derece önem arz ediyor. Yüz yüze eğitimin devamlılığı için verilen çabanın kalıcı sonuçlar vermesi adına yardımcı personel ihtiyacı artık karşılanmalı, atama yapılmalı ve okul bazlı ödenek tahsisi bir an önce hayata geçirilmelidir” açıklamalarında bulundu.

Başkan Yardımcımız Hasan Vermez, her sene düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı hazırlık kursumuz ile ilgili bilgilendirici bir konuşma yaptı. EKYS kursu hazırlıklarının devam ettiğini belirten Vermez, “Üyelerimizden gelen talep üzerine bu yıl düzenleyeceğimiz EKYS kursumuzu uzaktan eğitim – online olarak gerçekleştireceğiz. Kursumuza katılmak isteyen üyelerimizin sosyal medyalarımızda paylaşacağımız ve SMS yoluyla bildireceğimiz formu doldurarak kaydetmeleri yeterli olacaktır. Aynı zamanda EBS Akademi sistemimiz de aktif haldedir. Üyelerimiz sisteme giriş yaparak hazırlık kitabımızdan ve deneme sınavlarımızdan yararlanabilirler” açıklamalarında bulundu.

Şube Sekreterimiz Ali Bilgiç ve Başkan Yardımcılarımız Fatih Geyik, Ali Serkan Atlan, Musa Gürbüz, Alper Özcan sendikal gündeme ilişkin açıklamalarda bulunulan birer konuşma gerçekleştirdiler.

İlçe Temsilcilerimiz, eğitim çalışanlarının beklentileri, ilçe sendikal çalışmalar ve eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundular.

Toplantı, eğitim sisteminin sorunlu alanlarının ve iyi işleyen yönlerinin tespit edildiği, eğitim sisteminin iyileşmesi adına önerilerin sunulduğu, 2016 yılından itibaren Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezimiz tarafından hazırlanan ‘Eğitime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nun ilçe temsilcilerimize sunulması ile sona erdi.