İzmir 1 Şubesi

Kamuda tek tip kıyafetten esnek kıyafet uygulamasına

İZMİR/STAR

 

Memur-Sen ve bağlı 11 sendikanın kamuda fiili serbest kıyafet uygulaması 18 Mart itibariyle başladı. Darbe Anayasasının birçok maddesinden kurtulmamıza rağmen kılık kıyafet yönetmeliği halen yürürlükte. Memur-Sen'in başlattığı, kamuda esnek kıyafet özgürlüğü garanti altına alınana kadar iş yerlerine serbest kıyafetle gitme eylemi devam edecek.

İzmir Memur-Sen Başkanı Abdurrahim Şenocak, 18 Mart Pazartesi gününden itibaren 82 model kılık kıyafet genelgesini yok sayarak, 'Sivil İtaatsizlik' eylemi başlattıklarını açıkladı. Şenocak, "Kamu, Kurum ve iş yerlerine serbest kıyafetle gitme eylemi, kamu görevlerinin kılık kıyafet özgürlüğünün teminat altına alınmasına kadar devam edecek" dedi. 

'ÖZGÜRLÜK İÇİN 10 MİLYON İMZA'
Kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü talebiyle "Özgürlük İçin 10 Milyon İmza" kampanyası düzenlediklerini hatırlatan Şenocak, "12 milyon 300 bin imza toplayarak bir rekora imza attık. Toplanan imzalar aynı zamanda birer dilekçedir. Bu dilekçelerin bir an önce işleme konmasını talep ediyoruz" dedi. 

"ÇALIŞMA ORTAMLARINDA KIYAFET TERCİHLERİNE SAYGI DUYULMALI"
Başkan Şenocak, "Sorun oluşturan genelge darbe döneminde hazırlanmıştır. Bu genelgeyle kamu çalışanlarına formel bir kıyafet dayatılmış, nasıl giyinmesi gerektiği belirtilmiştir. İnancı gereği başını örtmek isteyen kadına örtemezsin denmiştir. Ayrıca kadınların etek ve topuk boyları belirlenmesi de demokrasi adına ayrı bir utanç kaynağıdır. Erkeklere ise nasıl bıyık bırakacağından favorisine kadar her şey belli bir kalıp içerisinde belirlenmiştir. Kamuda ve çeşitli iş yerlerinde bilhassa bu ülkenin kadınlarına uygulanan kılık kıyafet yasağı biran evvel kaldırılmalıdır. Demokratik bir hukuk devletinde çalışanların verimliliği esas alınmalı çalışma ortamlarında kıyafet tercihlerine saygı duyulmalıdır" dedi. 

Şenocak, Eylemin başlangıcından bu zamana kadar çalışanlar tarafından memnuniyet verici karşılandığını ve eylemin her geçen gün daha çok katılımla devam ettiğini söyledi.