İzmir 1 Şubesi

Kasım ayı İl Divan Toplantımızı yaptık

Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz, görevi devreden ilçe temsilcilerimiz, yeni İlçe Temsilcilerimiz ve Genç Memur-Sen İl Temsilcimizin katıldığı toplantıda sendikal faaliyetler ve eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Şube Başkanımız Ali Kaya hak, emek ve özgürlük mücadelesi çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirterek, “İlimizde 6. Olağan Genel Kurul ve İlçe Temsilciliği seçim süreçlerini geride bıraktık. Bugüne kadar sendikamızı bir adım daha ileriye taşımak için gayret gösteren ve görevini devreden ilçe temsilcilerimiz İsmail Belge, Yüksel Kurt, Mustafa Güler, İhsan Arı, Şakir Aygün ve yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerimi sunuyor; bayrağı devralan Çiğli Temsilcimiz Mehmet Çolak, Kemalpaşa Temsilcimiz İsmail Beydilli, Foça Temsilcimiz Selçuk Dündar, Dikili Temsilcimiz Aylin Süer, Torbalı Temsilcimiz Mustafa Er ve yönetim kurulu üyelerine başarılar diliyorum. Üyelerimizin ve eğitim çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi, ülkemizde demokratik zeminin güçlendirilmesi ve emeğin saygınlığının artırılması için sendikal yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Şube Başkanımız Ali Kaya Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada Anayasa Mahkemesinin Eğitim-Bir-Sen ve en çok üyeye sahip diğer iki sendikanın görüşlerinin dinlenmesi kararının olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslak Önerisi’ içinde yer alan önerilerimizin AYM’ye yardımcı olmasını umuyoruz. Öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak, mevcut haklarımızı koruyacak, kariyer basamaklarında hizmet süresinin esas alındığı bir kanun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkanımız Ali Kaya eğitim çalışanlarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Günlük hayatı zorlaştıran, etkisini yoğun bir şekilde hissettiğimiz enflasyondan en çok etkilenen grup başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirlilerdir. Bu çerçevede eğitim çalışanlarının ve kamu görevlilerinin ücretlerinde oluşan kayıplar giderilmeli, mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Başkanımız Ali Kaya norm kadro açığı ile hizmet gereklerine göre belirlenen münhal kadrolar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılması gerektiğini belirterek, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ile bu sınavlara dayalı atamalar, kariyer yolculuklarında bir üst göreve atanmak isteyen kamu görevlilerince takdirle karşılanmakta, söz konusu sınavlar liyakat ve kariyer ilkelerine hayat vermektedir. Son dört yıldır görevde yükselme sınavı; yaklaşık iki yıldır da unvan değişikliği sınavı yapılmadığı dikkate alındığında aradan geçen zaman zarfında değişik sebeplerle görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamındaki kadrolar açısından çok sayıda münhal kadro oluşmuştur. Bu nedenle, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında norm kadro açığı ile hizmet gereklerine göre belirlenen münhal kadrolar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılmalı ve sınav takvimi ivedilikle ilan edilmelidir” dedi.

Şiddetin her geçen gün tekrardan kendini gösterdiği ve ivedilikle çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Kaya, “Eğitim-öğretim hizmeti esnasında veya verilen eğitim-öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle eğitim çalışanlarına karşı cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere hapis cezası verilmesi; eğitim kurumlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçunun tutuklama nedeni varsayılan suçlardan sayılması ve eğitim çalışanlarına karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemlerde ve davalarda personelin talebi üzerine bakanlığın hukukî yardımda bulunması noktasında düzenleme yapılmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Öğretmenlerin il içi yer değişikliği işlemlerinde düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Kaya, “Yer değişikliği işlemlerinin mağduriyet üretmeden, adil ve hakkaniyete uygun olarak yürütülmesini sağlayacak şekilde ve tercihleri itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılmalıdır” dedi. Başkanımız ayrıca 2022 yılı içerisinde öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemlerine ilişkin kılavuz ve duyuru yayımlanması ve alan değişikliği işlemleri atama takvimine dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.

İlçe temsilcilerimiz ilçelerindeki eğitim gündemi ve sendikal çalışmalara ilişkin bilgilendirici konuşma gerçekleştirdiler.

İl Divan Toplantımız görevi devreden ilçe temsilcilerimize plaket takdimi ile sona erdi.